Translate

24 november 2010

Vad är intelligens, egentligen?

http://www.healingart.se/
Jag reagerar ibland på hur intelligens definieras. För många år sedan fick jag en tankeställare när jag läste om en alternativ definition på vad intelligens är.

Jag gör ett försök att beskriva vad jag menar:

En person som har specialiserat sig på ett område, kan sitta inne med stora kunskaper utan att någonsin förstå de djupare sammanhangen. Att förstå är att ha insikt, att förstå tingens dolda och djupaste betydelse. En person som är expert på t ex datorer eller andra tekniska saker behöver inte förstå eller ha någon djupare insikt om världsalltet.

Intelligens beror på hur mycket personen förstår av det stora och hela, inte på kunskap om ett enstaka område. Det handlar om att förstå situationer som uppstår, att ha förmågan att se sammanhang, inse sammanhang och betydelsen av det som händer.

Intelligens är att förstå hur den inre kärnan fungerar och kan bara mätas i rent själslig bemärkelse. Att vara intelligent är att kunna se och kunna dra de rätta slutsatserna av det som sker. Drar man de rätta slutsatserna  betyder det att man har förstått. Vad en person ser och förstår berättar något om hans eller hennes intelligensnivå.

Varför skriver jag just om detta, kanske någon undrar. Det finns fler orsaker. En är den upprördhet jag känner när människor värderas utifrån en hög intelligenskvot istället för att se till deras inre kärna, bortom yta och prestation.

Jag upprepar åter att vi behöver börja leva heartconsciousness.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar