Translate

25 november 2010

Rika och fattiga i Cannes


I dag hade vi lite ärenden inne i Cannes och passade på att ta några bilder. Denna stad som länge ansetts vara Frankrikes lyxställe nummer ett, där lyxhotell, lyxbilar och damer i päls och juveler trängs, har allt mer blandats med mycket fattiga människor. Staden har inte mer än 70.000 invånare så har man varit här ett tag, lär man känna igen vissa av dem.

När vi passerar staden på väg till Mandelieu, går en enarmad och mycket smutsig man runt bland bilarna och tigger pengar när vi stannar för rött ljus. Under den dryga minut vi står och väntar på grönt ljus, hinner han gå runt och visa upp den lilla armstump han har kvar. Första gången vi såg honom gav vi honom en sedel. I fortsättningen skakar vi på huvudet eller tittar ner.

Tiggare har vi mött i de flesta länder vi besökt. De mest upprörande minnena har vi från Kambodja. Att se granatskadade människor som drar sig fram i sanden och leran på gatorna får en att inse hur orättvist resurserna i världen är fördelade. När även handikappade småbarn går runt och tigger är det svårt att inte bli berörd.

I Kina har invånarna en annan syn på tiggeri. När vi drack kaffe på den finaste gatan i Shanghai hittade vi tiggare även där, eller de hittade oss. De blev dock utskällda och anklagade för att vara lata av andra kineser. I Kina finns det jobb för alla som vill arbeta.

Här bör man gå i högklackat och en läcker festblåsa, men känslan av att vara en berömd filmstjärna kanske infinner sig ändå...

Carlton Hotel (Cannes mest kända hotell)


4 kommentarer:

  1. Jag VISSTE det!!!
    Jättefin blogg du har!!!
    Jag är sååå glad :)

    SvaraRadera
  2. Tack själv Lisbet! Det är din förtjänst, det vet du...Kram

    SvaraRadera
  3. Vilken snygg blogg du har Anki! :) Och intressant skriver du också! Sköt om er!

    SvaraRadera
  4. Linn! Det tog lite tid att komma igång men tack för din hjälp i somras! Kram

    SvaraRadera