Translate

27 november 2010

Inför advent på Franska rivieran

Gårdagens sol byttes till regn och kyla idag. Planerade besök på julmarknad och chokladfestival i Antibes, byttes mot matshopping på Carrefour, när vi insåg hur mycket folk som var ute i olika ärenden denna lördag. Carrefour är Frankrikes största matkedja. Glädjande nog kan allt fler i personalen engelska, kanske p g a att den högste chefen är svensk.

Annat var det för några år sedan när vi skulle köpa färsk jäst till lussekatterna. Vi visste att jäst heter levure på franska, men eftersom vi ville ha färsk jäst misslyckades inköpet. Vi blev skickade à gauche et à droit (till vänster och till höger) ett antal gånger innan vi konstaterade att färsk jäst inte säljs i Frankrike. Fransmän som inte förstår vår franskengelska verkar skämmas och för att bli av med oss skickar de oss till vänster och höger av bara farten.

För övrigt är julkommersen på gång liksom i övriga Europa. Carrefour var fullproppat med människor som troligen fått sina löner, för varukorgarna var fulla med diverse varor.
Fransksvenska lussekatter bakade med torrjäst, tyvärr blev de inte lika goda som de ser ut. De blev torra trots mycket smör i degen...
 
Den dryga halvmilen hem var även den fullproppad med bilar. Eftersom den som kommer först har företräde i alla sammanhang, förutom om man kör en lyxig Mercedes (då behöver man inte komma först, man får företräde ändå), var rondellerna ett enda kaos. När vi äntligen nådde vår smala gränd stod en jättestor långtradare parkerad framför infarten till vårt hus. Gränden var plötsligt full med bilar som tutade och backade, som om det går snabbare om man gör så! Slutligen kunde vi lättade bära in våra inhandlade varor och starta lussekattsbaket....




2 kommentarer:

  1. Kanske håller vintern på att komma dit också. Här är det sååå kallt, minus femton just nu här i studiestaden där jag fastnade :) Haft fina dagar!

    Trodde i hastigheten, då jag läste din kommentar i min blogg, att ni varit i Finland och skidat... :)

    Så konstigt. Kom just hit till Linns lägenhet med bilen och just innan vi körde in på hennes "gårdsplan" frågade jag vad vi skulle göra om någon har parkerat framför infarten. Det har jag aldrig funderat över förut.

    I morgon första advent... Ha en fin dag!

    kramar

    SvaraRadera
  2. Tack för hälsningarna! Jag kan inte riktigt företälla mig minus 15 grader. Har förträngt hur det känns. Ska nog inte klaga när det går under plus 10 här...

    SvaraRadera