Translate

1 december 2010

Alternativa metoder och integrativ medicin

När Sverige fick sin första professur i integrativ medicin 2007, väcktes mycket förhoppningar i mig och i många andra runt om i landet som blivit hjälpta av alternativa behandlingsmetoder, eller som själva framgångsrikt arbetar med dessa metoder. Nu äntligen skulle det forskas i dessa metoder...

Anledningen till att professuren tillsattes berodde på att det amerikanska paret, Osher, donerade 34 milj till Karolinska Institutet för att forskning skulle påbörjas.

Utdrag ur Karolinska institutets hemsida:

Integrativ medicin syftar till att främja hälsa och motverka sjukdom genom utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika discipliner och traditioner för att komplettera den etablerade medicinen. Exempel på områden som intresserar forskarna är akupunktur, örtmedicin, naprapati, kiropraktik, meditation och hypnos. Även livsstilsfaktorers betydelse för hälsan ska utvärderas, till exempel betydelsen av sömn, stress, matvanor, sexuella och sociala relationer.

Vad har hänt sedan dess? Går man in på Osher centrum för integrativ medicin verkar det inte ha hänt så mycket sedan pengarna donerades. Det går mycket långsammare än jag hoppades...

Halva Stockholms befolkning använde sig av alternativa behandlingsmetoder redan år 2000! Orsaken är lätt att räkna ut. Man tycker inte att den traditionella sjukvården räcker till. Förr kunde man även läsa så kallade "användarberättelser," som handlade om människor som blivit hjälpta av medel och metoder som inte används inom sjukvården. Användarberättelser är inte tillåtna längre enligt kvacksalverilagen.

Naturligtvis ska de medel vi får utskrivna och metoder som används vara evidensbaserade och vetenskapligt beprövade, men hur ska vi kunna integrera metoderna om man inte forskar i dessa metoder och mediciner.
År 2001 gavs min bok "Energiterapi - en väg till inre harmon"i ut. Innehållet var helt ovetenskapligt men självupplevt. Med facit i hand inser jag att jag var naiv som trodde att boken skulle få någon större inverkan på människor som har makt och helst vill att läkemedelsindustrin ska fortsätta att blomstra.

Men visst är det skrämmande att vi inte nått längre i Sverige när det gäller viljan att forska på metoder och naturliga mediciner, som tusentals och åter tusentals männniskor blir hjälpta av. Professor Martin Ingvar påstår bl a att de så kallade alternativutövarna inte vill be granskade, de vet ändå att metoderna fungerar..men gör inte professorn det lätt för sig att skylla på det argumentet???

2 kommentarer:

  1. Kan det vara så att "alternativa" metoder ofta tar mycket längre tid att ge resultat än traditionella metoder där så starka mediciner som mojligt ofta används?

    Precis som politiker bara får fyra år på sig att bevisa att dom kan skapa den forändring som människor värderar så har heller inte doktorer så lång tid på sig som dom skulle onska; I många fall mycket kortare än fyra år; dom får ofta kanske en vecka på sig innan människor ger upp och vill prova något annat istället. We all love the next quick fix :).

    När detta faktisk är verkligheten vi lever i så kanske vi måste acceptera att det tar tid att vetenskapligt skilja på de metoder som verkligen fungerar, de som bara upplevs som att fungera och de som gor mer skada en nytta (i vilket kostnader också måste räknas in eftersom dessa pengar annars kunnat användas till annat som utbildning och liknande. Speciellt i ett land som Sverige där alla har rätt till behandling, utan att behova använda sina egna pengar, kan det snabbt bli väldigt dyrt om alla ska ha rätt att prova alla metoder).

    Det är svårt att hålla personer (eller hela länder) i situationer där alla variablar kan kontrolleras under en så lång tid som behovs for att bevisa vilka faktorer som ger de onskade resultaten och vilka som inte har någon storre betydelse. Om den miljon där experimentet pågår kontamineras av alla mojliga faktorer så kan man aldrig veta vad med någon som helst säkerhet vad som faktiskt skapade det bra eller dåliga resultatet. Man kan alltid i dessa lägen argumentera att det var andra faktorer som egentligen gjorde den verkliga skillnaden.

    Vilket vi alla är väldigt snabba med att gora när vi pratar politik. "Det var Social demokraterna som gjorde att vi forlorade så många job, det var den globala ekonomin" eller "Det var inte Aliansen fel att dom inte kunde klara upp situationen, utan det var p.g.a reglerna som socialdemokraterna skapade for 20 år sedan". Att bevisa den verkliga orsaken när man kan reterera till allt längre tidsperspektiv eller allt fler variablar -for att det finns ett oändligt antal- är jätte svårt.

    Jag vet inte mycket om "alternativa" behandlingmetoder men forhoppningsvis så kommer dom någon vart innan doktorerna bestämmer sig for att "nuka" mig med strålning, kemikalier och liknande, men jag hoppas också att jag inte i onodan måste äta slemmiga och krälande små djur till frukost varje morgon eller stå på ett ben och låta som en kyckling for att forsoka leva ett längre och tveksamt bättre" liv. :)

    Good Intentions
    Kriss

    SvaraRadera
  2. Hej Kriss!

    Jag tror knappast det handlar om att det tar längre tid för alternativa metoder att visa resultat. Det beror naturligtvis på vilken metod man använder sig av, men i många fall känner man genast en positiv förbättring av en alternativ metod, som får igång hela systemets läkningsprocess.

    Kroppens naturliga tillstånd är balans, så efter att ditt system befunnit sig i obalans och du har varit sjuk, kommer systemet igång igen, men nu arbetar det mer metodiskt mot en balans och ett välmående.

    Detta kan ta tid, men du kan bli frisk!

    Har hittat forskningsresltat, bl a i USA, bland div alternativa metoder. Mycket positivt, men förstår inte varför dessa resultat inte uppmärksammas i Sverige. Homeopati t ex används av leg läkare i andra europeiska länder men inte i Sverige. Ibland tycker jag att den alltför starka betoningen på kraven på evidens och vetenskap och beprövad erfarenhet, begränsar
    oss att hjälpa människor att bli friska.

    Good Intentions!

    SvaraRadera