Translate

4 december 2010

Julkommers i Antibes


Antibes grundades som Antipolis på 300-talet f. Kr. och har en ålderdomlig stadskärna med ett labyrintiskt nät av gator, mysiga gränder och torg. Det finns en borg i staden som uppfördes på 1500-talet av fursteätten Grimaldi. I Château Grimaldi ligger det sevärda Picassomuséet som har fantastiska verk. Picasso verkade i flera år i Antibes och dess grannorter.

För svenskar är Antibes också intressant för att Evert Taube hade sin skrivlya här under tjugo år, från 1951 till 1971, där han vistades i månadslånga perioder


Antibes är annars min favoritstad här på rivieran. Den ligger precis vid havet och har många fina båtar och yachter i hamnen. Matmarknaden i närheten av Picassomuséet är alltid intressant att gå och titta på. Aktar man sig inte har man plötsligt en oliv eller ostbit instoppad i  munnen. Säljarna är på hugget så det är lätt att handla mer än man behöver.

Här finns frukt, grönsaker, kryddor, oliver, olivoljor, tvålar, egenhändigt tillverkade aromaoljor, blommor, viner, ostar, fisk, kött mm, varav det mesta är närproducerat. Det är en marknad som funnits i många år och har bara öppet till klockan 12 mitt på dagen.


Allehanda kryddor

Glada försäljare

Massor med oliver


Vilken burk ska jag välja?




Utanför Picassomuséet
 

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig plats!
    Ljuvliga bilder!

    SvaraRadera
  2. Vilka fina bilder! Matmarknaden skulle vara intressant att besöka. :)

    SvaraRadera