Translate

5 februari 2011

Valletta




Valletta
 Idag besökte vi Maltas huvudstad. Vi valde att åka med öns gula bussar, som tyvärr spyr ut en massa koldioxid. Som ni ser i inlägget så finns det fortfarande urgamla 50-tals bussar bland nyare varianter.

I Valletta tittade vi på en film om Maltas historia. Ön har en 7000-årig historia men filmen visade de senaste 450 åren. Filmen berörde mycket och visade de umbäranden det maltesiska folket fått utstå. 1565 belägrade turkarna Malta, men förlorade trots att deras krigsflotta var betydligt större än den maltesiska. P g a Maltas dåvarande härskare Jean Parisot de la Valettes listighet, insåg turkarna att malteserna inte gick att besegra.

Efter turkarnas reträtt började den nya huvudstaden att byggas. Tjocka, höga murar krävdes för att eventuella fiender inte skulle ha en chans att belägra staden i framtiden.


Huvudstadens bibliotek
Malteseran fick vara i fred t o m 1798 när Napoleon intog Malta. Två år senare bad Malta den brittiska flottan och amiral Nelson om hjälp. Nu började öns brittiska period och Malta blev en viktig brittisk flottbas i Medelhavet.

Mellan 1939-43 blev Malta nästan dagligen svårt bombat av tyskarna. De fantastiska byggnaderna förstördes och många civila dog.

1964 blev Malta självständigt inom samväldet och 1974 utropades Malta till republik.

2004 blev Malta medlem i EU och 2008 infördes euron.

 


Per på väg till bussen



2 kommentarer:

  1. Tack för lektionen i historia! Intressant. Fina bilder som vanligt!
    Låter också intressant med after-work. I stan har de något liknande nu, men jag har inte varit dit. Kanske något att börja med här i Holmi...

    Ha en skön söndag!

    kramar

    SvaraRadera
  2. Det var ingen båtlina... Knappt tre månader kvar så får jag slänga båten i sjön!!!
    Ha en fin kväll!
    kramar

    SvaraRadera