Translate

9 januari 2011

Vi lär känna Malta

Papegojblomma på golfbanans uteservering
Trots att ön Malta (316 km2) bara är dubbelt så stor som min hemö Larsmo, är det minst femdubbelt så svårt att hitta rätt med bil. Dessutom har landet vänstertrafik så det gäller att ha full kontroll när man kör. Orsaken till svårigheterna att hitta rätt, beror på en undermålig skyltning. Avståndet mellan Sliema och Valletta är högst ett par kilometer, men man kör lätt runt några gånger mellan städerna innan man hittar rätt...

Skam den som ger sig. I dag tog vi oss till golfklubben, 5 km från Sliema, och undersökte banan på avstånd, medlemskap och priser. Minst sagt krångligt att sätta sig in i deras regler, men nödvändigt, eftersom greenfeen är nästan lika hög som i Frankrike. Medlemskap kanske lönar sig. Vi prövade även golfklubbens kaffe och satt på uteserveringen med utsikt över 18:e hålet och med full insyn över spelarnas svingar.

Utseendemässigt har malteserna drag från många olika folkslag. De första nybyggarna kom redan omkring 5300 f Kr. Fenicier, greker, romare och araber kom till öarna före 1500-talet. Johanniterorden fick Malta som förläning på 1500-talet och ön blev den starkast befästa staten i världen. Det ser man på de höga fästningarna som omger staden. 1798 drev Napoleon ut riddarna, men bara två år senare tvingades fransmännen avstå öarna till Storbritannien. Därför fick Malta ett visst självstyre men i princip härskade britterna till 1964, då Malta blev helt självständigt. Ön anslöts till EU 2004.

Maltesiska (malti) är det inhemska spårket och är nära släkt med arabiskan. Engelskan är det andra inhemska språket och pratas av de flesta. Därför är det lätt att prata med invånarna här. De är även mycket vänliga och hjälpsamma. I närbutiken på vår gata arbetar en ung familj. När jag handlade där i går gäspade den unge innehavaren och ursäktade sig med att han aldrig är ledig. Plötsligt hade han avbördat sig sina bekymmer. Visserligen är jag lite yrkesskadad när det gäller att fråga ut människor, men han berättade att han har öppet varje dag och har ingen som kan ersätta honom. Han lilla fru domderar med honom och jagar honom om han vilar eller leker med de två små barnen som leker inne eller utanför affären.


Bild från golfbanan

Det är vinter på Malta, trots att det var över 20 grader idag. Malta är Europas sydligaste land och klimatet är ungefär detsamma som i norra Tunisien.

En del badar, trots att det är vinter här

Vy från strandpromenaden i Sliema


4 kommentarer:

  1. Snart känner ni Malta som er egen ficka!Då slipper ni köra fram och tillbaka mellan samma orter :-)
    man känner ju igen det där fenomenet.
    Varmt och skönt verkar det vara i den maltesiska vintern. Ha det allra bäst!

    SvaraRadera
  2. Stackaren som inte får leka med sina barn om han vill... Allt möjligt finns det!
    Vilka underbara bilder från det vintriga Malta!
    kramar

    SvaraRadera
  3. Tack Birgitta! Visst är det skönt med en solig och varm vinter. Men det tar nog lite tid att lära känna ön eftersom det finns otroligt mycket att se, trots litenheten.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Lisbet! Håller med dig, men hon var riktigt snäll idag!
    Kram

    SvaraRadera