Translate

16 november 2013

"Walk to freedom," District 6 och kåkstaden Langa

Vår guide
Vi var förväntansfulla inför onsdagens program, kanske som en kontrast till all den lyx och bekvämlighet vi hittills upplevt under resan.

Vi fick en fantastiskt duktig guide, en man som själv hade upplevt hur det kändes att bli utkastad och förflyttad från sitt hem i District 6. Detta var de svartas område i Kapstaden redan i slutet av 1800-talet. Efter apartheidens införande ansågs det dock vara en skamfläck och ett slumområde i de vitas ögon. Under 60-talet spred man illvilliga rykten om att området var en plats där spel, drickande, prostitution och kriminalitet frodades.


Ett gammalt område för de svarta, som efter apartheidens slut, målats i många olika färger


Vid vårt besök på District 6 Museum fick vi en sannare bild av området, som varit ett levande och kosmopolitiskt område där människor var lyckliga i gemenskapen med varandra. Den 11 februari 1966 kom dock dödsdomen, som innebar att invånarna skulle flyttas ut till olika förorter i Kapstaden. Förflyttningen skedde successivt. 1982 var den klar och bulldozers mejade ner husen på området. Endast kyrkor och skolar räddades. Detta ligger bara 30 år tillbaka i tiden. Vilket härskarbeteende av den dåvarande regeringen! Så fruktansvärt sorgligt för Districts 6 invånarna, som inte längre kände sig hemma i sitt eget land.


För att vi skulle få ytterligare kunskap om de svartas historia åkte vi ut till kåkstaden Langa, 25 km utanför Kapstaden. Mycket blandade känslor flödade inom oss under detta besök. Jag hade ingen aning om att en kåkstad kunde vara så välorganiserad och att även välutbildade människor som t ex läkare och lärare bodde i detta område. Solidariteten och gemenskapen var stark mellan invånarna, så därför valde man att bo kvar, trots möjligheten att flytta. Vi möttes av en mycket varierande standard på boendena, från ordinära tegelvillor till en otrolig misär där man bodde i skjul utan vatten och el. Vi erbjödsatt gå in i ett hus där 12 personer delade på ett rum och där man delade en kallvattendusch med flera andra familjer. I staden fanns en läkarstation, en pub, flera frisersalonger i baracker och ett antal skolor.


Dessa barn ville gärna bli fotograferade och ville även se hur bilderna blev



Vi mötte även en grupp som kokade nyslaktade fårskallar efter att först ha avlägsnat fårens hår och hjärna. Skallarna kokades därefter i två timmar. Denna rätt erbjöds framför allt åt ensamstående män att köpa.

De råa fårskallarna ligger på bordet
Denna kvinna utstrålade stolthet och pondus is in kokkonst!






















 

På området fanns även ett center med olika verksamheter för stadens invånare, Bl a en keramik- och målarverkstad, en musikutbildning och en försäljningsavdelning. Försäljningen av alstren inbringande en del pengar till centret. Vi såg en fantastisk tavla, men konstnären kände nog sitt värde för tavlan kostade 4000 R (c 2600 kr).

Denna flicka sålde olika alster på centret

























Besöket avslutades på ett kindergarten där åtminstone 100 barn i åldrarna 5-6 år vistades under dagarna. Det var fantastiskt att få ta del av deras livsglädje. Barnen sjöng och dansade för oss och ett av barnen hade fått den stora äran att spela på trumma. Något han gjorde med stor inlevelse, taktkänsla och bravur! Fröknarna gjorde ett jättearbete med dessa barn. Föreställ er 100 barn i en lokal stor som ett ordinärt vardagsrum. Visserligen lekte hälften av barnen utanför men ändå! I slutet av vårt besök, bad fröknarna oss sjunga "Imse vimse spindeln," något som uppskattades mycket av barnen och vi fick rungande applåder för vår insats!

Suverän trumkille!












 
Att se dessa barns glädje, trots den fattigdom som de flesta av dem troligtvis lever i, visade att barn kan vara lyckliga utan Ipads, Iphones och dataspel.









Sammanfattningsvis gav dagens upplevelser oss en nyanserad bild av de svartas liv. Den livsglädje och företagsamhet som många av de människor vi mötte, utstrålade, ger hopp om att de positiva förbättringar som påbörjats efter apartheidstiden, fortsätter.

Besöken denna dag, var ett mycket uppskattat initiativ. Ett tack till våra reseledare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar