Translate

6 november 2013

Första dagen i Sydafrika


Under dagens sightseeingtur runt Kapstaden blev vi varse om hur fantastiskt vacker Moder Jord är i denna del av världen. Inte bara rik på fin natur och exotiska djur, utan även på naturfyndigheter, inte att förglömma alla diamanter som gömmer sig under jordytan.

Många är de lycksökare som letat sig hit. Portugiser, holländare, engelsmän, indier, kineser och många andra nationaliteter.

I början av 1800-talet kom engelsmännen till landet och så småningom blev landet en brittisk koloni. En av alla engelsmän som hittade hit var Cecil Rhodes. Han kom till Sydafrika som tonåring på 1870-talet och gjorde sig en förmögenhet på diamantgruvor. Så småningom blev han politiker och grundade landet Rhodesia. Rhodes var en inbiten ungkarl, men det sägs att en europeisk prinsessa blev besatt av honom. Detta  lär ha orsakat hans död. Efter hans död skänktes hans förmögenhet till olika universitet och det innebär att unga sydafrikaner har möjlighet att utbilda sig.

Som en följd av landets rikedomar har många krig uppstått under åren. Khoikoierna, som även kallades för hottentotter, var en av Sydafrikas ursprungsbefolkningar, som efter ett krig mot holländarna försökte förhandla med dem vid fredsslutet. De försökte få dem att förstå att det inte var rätt av dem att komma och ta deras modersland. "Vad skulle ni säga om vi kom till Holland och tog över ert land?" Ett argument som håller än idag!

Kapstaden är en stor stad med 3.7 miljoner invånare, inklusive förorterna. I dag valde vi att åka mot den västra delen av staden och tillbaka upp längs kusten. Vårt första stopp var vid Kirstenbosch botaniska trädgård, en fantastisk trädgård att botanisera i hur många timmar som helst, om man är det minsta intresserad av ytterst vackra växter. Visste ni att det är härifrån pelargonblomman härstammar? Den infördes i Europa på 1600-talet. En del av växterna i denna trakt finns bara här på Taffelberget, eller Table Mountain som det heter på engelska.
Papegojblomman


Fantastiska träd och skönt att stå i skuggan en stund




Denna kalla kallar man för grisöra i Sydafrika!

Skönt att svalka av sig i det sköna vattnet
Så gott med Clipfish

Denna härliga kvinna sålde träskålar som en grupp single mothers tillverkar

Så mycket information vi fått idag och så många människor vi "intervjuat". Ska smälta allt och skriva mer snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar