Translate

21 november 2013

Vår första safari i Sydafrika

På fredagen närmade vi oss en av de absoluta höjdpunkterna på resan, nämligen safari i bushen. Vi flög med gänget till Johannesburg och fortsatte några timmar med buss till

Bakubung Bush Lodge

När vi åkte på denna resa var vår högsta önskan att få se och uppleva djurlivet i denna del av världen. Vi skulle inte bli besvikna!

Lodgen var fantastisk fin, ett underbart område, som naturligtvis var inhägnat eftersom de vilda djuren fanns alldeles nära. När vi åkte därifrån fick vi höra att en elefant hade tagit sig in på området trots inhägnaden.

Vi blev extra glada när vi kom in på vårt fina rum och såg utsikten från altanen. Antiloper betade en bit utanför lodgen och ett stort inbjudande fruktfat, en champagneflaska och lite annat smått och gott stod på ett bord i rummet. Plötsligt ser vi ett kort där det står "grattis till er vigsel och all lycka i livet". Det var bara att konstatera att rummet inte är vårt och loma iväg till receptionen där man ursäktade sig så mycket. Det lyckliga nygifta paret log lite generat mot oss när vi gick tillbaka till rummet för att packa ihop och flytta vårt bagage till ett annat rum.

Tidigt nästa morgon bar det i väg ut i bushen med vår guide Jan-Hendrik, en ung men mycket välutbildad och kunnig man, född i Sydafrika med modersmålet afrikaans. Han har förfäder som invandrat från Holland för många år sedan.

Efter fem minuter bromsar Jan-Hendrik plötsligt bilen. Där står flera noshörningar och betar vid vägkanten.


Det tog en stund innan de flyttade på sig! Noshörningen ingår i gruppen "The big five."

Storvilt, eller The Big Five, är en jägarterm för fem stora vilt som lever på Afrikas savanner; leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel, vilka tidi jagades under så kallad storviltsjakt.

Storvilt ansågs som de svåraste och farligaste vilten att jaga på den afrikanska savannen. Samtliga dessa djur har minskat eller försvunnit från flera områden. Trots detta dödas dessa arter av tjuvjägare och det finns därför även internationella överenskommelser som gör att handel med delar av dessa djur är förbjuden. Idag förekommer dessa arter i Sydafrika, Kenya, Tanzania och Botswana.
Till sist lomar djuren iväg och vi fortsätter vår safari. Här stöter vi på en hop gnuer, som ser riktigt hungriga ut. Tydligen har det regnat för lite under en tid, vilket naturligtvis har påverkat växtligheten.

 
Plötsligt kommer vi till ett område med några lejon som nyss fångat en zebra och ätit en del av det stora djuret. I buskarna väntar en shakal på sin del av middagen, men lejonen tar det lugnt och vilar på maten.  Ett av lejonen, som inte syns på bilden, spanar på en annan zebra. Vi får veta att lejon jagar trots att de är mätta eftersom deras instinkt säger att de vet aldrig när de får äta nästa gång. Dessa lejon nöjde sig dock med en zebra denna gång.



Denna vackra zebra klarade sig med livet i behåll, i alla fall denna gång!

Alla zebrors ränder ser olika ut, det finns inte två zebror som ser exakt likadana ut

Vi tar en liten kaffepaus och diskuterar de upplever vi haft hittills
Ett par vårtsvin på språng. De ser väldigt roliga ut när de springer!
På vägen hem till lodgen såg vi dessa elefanter, en bit från vägen!

Nöjda återvänder vi till lodgen och erbjöds ännu en safari senare på eftermiddagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar