Translate

19 november 2013

Godahoppsudden

Just Nuisance
Torsdagen var full av aktiviteter. Efter frukost bar det av söderut till Godahoppsudden, som är Sydafrikas sydligaste punkt. Längs kusten såg vi fina små semesterorter och en oerhört vacker natur. Simon's Town är en välbevarad historisk hamnstad som för mer än 150 år sedan var en huvudbas för den brittiska flottan i Sydatlanten. I dag är det Sydafrikas egen örlogsflotta som dominerar Simon's Town.

Vi fick höra en rolig historia om en hund som hette Just Nuisance, som var en stor grand danois som vistades bland de anställda på flottbasen i Simon´s Town. Hunden fick gå fritt i basområdet och fick en förkärlek för att åka tåg till Kapstaden. Konduktören kastade hunden av tåget om och om igen, men den gav sig inte, vilket så småningom ledde till att hunden förflyttades 30 mil bort. Men hunden älskade sitt hem och sitt tåg och hittade tillbaka. Männen på förläggningen gillade hunden, som fick armébegravning när den gick bort!





Simons´s Town

Vi stannade vid pingvinkolonin Boulders Penguin och granskade de roliga djuren, som kännetecknas de av att de inte kan flyga och istället använder sina bakåtbildade vingar när de simmar och dyker.  De kallas för “jackass penguins” på grund av att de låter som åsnor!



Sedan åkte vi mot Cape Point och Cape of Good Hope National Park. Inne i parken finns ett antal olika djur, vi såg strutsar vid vägkanten och spanade efter Bontebok, en sällsynt antilop som bara finns i detta område.

Vid Cape point kan man åka linbana upp till den historiska fyren. Där uppe har man en fantastisk utsikt med Atlanten på ena sidan och Indiska oceanen på den andra
Den första europé som rundade udden var den portugisiske sjöfararen Bartolomeu Diaz 1488. Han gav udden namnet ”Stormarnas udde”, men detta namn byttes ut mot Godahoppsudden



Per pekar mot Godahoppsudden

Jag läser på Wikipedia att Godahoppsudden misstas ibland för Afrikas sydligaste udde. Det är dock Agulhas 15 mil sydöst om Kapudden och Godahoppsudden som är den sydligaste spetsen på den afrikanska kontinenten och där oceanerna sägs mötas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar