Translate

7 november 2013

Fortsatt utforskande av Kapstaden

Vy från Taffelberget över Kapstaden

Fantastiska stränder på den västra sidan av Kapstaden
 

När man ser förbi de otroligt vackra naturvyerna och de lyxiga husen, som vida överstiger huspriserna på franska rivieran, tappar man många av de illusioner man haft om detta land. Sydafrikas största problem är en 37-procentig arbetslöshet och att 10 procent av landets befolkning på 50 miljoner är HIV- smittade samt naturligtvis den omfattande kriminaliteten

Var fjärde skolflicka är smittad, inte för att de ligger med jämnåriga killar utan för att äldre män utnyttjar dem genom att ge dem pengar till mobilabonnemang, hyran för studentrummet och liknande, enligt hälsovårdsministern i landet. 

För att få en liten förståelse för de problem som finns, får man titta tillbaka på landets historia. I mitten av 1600-talet kom holländarna hit och påbörjade kolonaliseringen av landet. År 1652 steg Jan van Riebeeck tillsammans med några anställda ur Ostindiska kompanie,t i land på Godahoppsudden. Kontakt uppstod snart mellan européerna och khoisan folket och det sägs ha varit mycket vänliga möten till en början. Men olikheterna mellan folken blev tydliga och ledde till krig. I slutet av 1800-talet ledde även kontroverser mellan engelsmännen och boerna, som holländarna kallades, till Boerkrigen.

ANC bildades 1912, och är Sydafrikas socialdemokratiska parti, som kämpat för att de svarta ska ha samma rättigheter som de vita. 1948 valde Sydafrikas vita befolkning in det boerdominerade Nationalistpartiet i parlamentet, som lagstiftade den nya apartheidregimen. Under 50-talet var ANC ett parti som liksom Mahatma Gandhi, förespråkade ickevåldsprincipen, men efter att partiet genomfört omfattande icke-våldsdemonstationer mot förtrycket i landet, förbjöd regeringen  protestmöten och därefter var den väpnade kampen ett faktum. Mandela dömde till livstids fängelse 1964. Åren fram till 1990 var svåra för landet, mycket våld och förtryck skedde mellan regeringen och de svarta.

När F W de Klerk valdes till president var han beredd till vittgående eftergifter och Nelson Mandela frigavs 1990. Klerk och Mandela samarbetade och apartheiden upphörde och de svarta fick för första gången rösta 1994, vilket ledde till en jordskredsseger för Mandela, som blev Sydafrikas första svarta president.

Vilken glädje för de svarta men en skam för världen att de svarta endast haft rösträtt under 19 år!


Denna 22-åriga unga kvinna är en fin och lycklig representant av den delen av befolkningen som har arbete både som servitris och som lärare i engelska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar