Translate

24 november 2013

Mera safari!

Under vår sista safari insåg vi att vi faktiskt sett fyra av The Big Five; elefanten, noshörningen, lejonet och leoparden. Den femte av de fem; den afrikanska buffeln finns inte här i Pilanesberg. Däremot såg vi en leopard som latade sig uppe på en sten. Det är inte så ofta dessa skygga djur visar sig, men till vår glädje fick vi alltså se en. Tyvärr räckte inte mitt objekt till att få en bra bild.

I denna vackra miljö befinner sig flodhästarna som valde att ligga mestadels under vattenytan denna dag. Deras tydligt utstående öron, ögon och näsöppningar är de kroppsdelar som befinner sig över vattnenytan när de ligger i vattnet. Vi såg en som kravlade sig upp på torra land intill lodgen där vi bodde när mörkret lade sig. Dessa djur dödar fler människor per år än andra stora afrikanska djur som lejon och krokodil, men vetenskapliga studier som stödjer denna tes saknas.
Dessa två giraffer betade i den tidiga morgontimman 
Hos sanfolket i södra Afrika utför medicinmannen speciella danser som är uppkallade efter olika djur, t ex så ska giraffdansen bota huvudvärk. Giraffer kommunicerar ofta i ett för människor ohörbart frekvensavsnitt som ligger runt eller under 20 Hertz, den så kallade infraljudszonen. En vuxen giraff äter ungefär 30 kg bladmassa varje dag.

Denna unga elefant stod intill vägen. Vi stannade jeepen och betraktade honom en stund, till sist gick han iväg när han tröttnat på vår nyfikenhet.
  
Vuxna elefanter lever på olika sätt. Honorna är utpräglade flockdjur medan vuxna hanar mestadels lever själva även om de ibland bildar mindre grupper, men de är inte alls lika sammansvetsade som en flock med honor. De vuxna hanarnas umgänge med honorna begränsas mest till parningen.

En flock med elefanthonor består förutom av modern med sina ungar även av andra nära släktingar som moderns syskon och mostrar. Flocken leds av familjegruppens äldste medlem, den s k matriarken. Studier av livet i elefantflockar har visat att de sociala banden är mycket starka. Elefanterna visar många beteenden som har tolkats som att de känner både glädje och sorg. Man har observerat elefanter i det vilda som har försökt hjälpa andra skadade medlemmar i gruppen och stannat i närheten av en livlös kropp i timmar eller t o m dagar efter att en medlem i gruppen dött. Man har många gånger även observerat elefanter som begraver en död gruppmedlem med kvistar, löv mm.
Ser ni ugglan som kikar ut?

Här tackar vi Jan-Hendrik för de tre safarierna han tog ut oss på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar