Translate

27 november 2013

Johannesburg


Efter att vi lämnat lodgen i Pilanesberg och alla härliga djur, åkte vi till Johannesburg, Sydafrikas största stad med 4,4 miljoner invånare.


Problemen i Johannesburg är påtagliga. Här finns överbefolkning, arbetslöshet, främlingsfientlighet och hög kriminalitet med gängrelaterad brottslighet, rån och mord. Det genomgående rådet besökare som anländer till Johannesburg får är att skaffa sig ögon i nacken. Men det är också en stad full av energi och framtidsvisioner. Efter de vitas dominans under århundraden, sker nu en långsam förändring, vilket innebär att en svart medel- och överklass växer fram. Den stolthet som de framgångsrika svarta invånarna utstrålade blev särskilt tydlig när vi strövade runt i ett affärscenter intill statyn av Nelson Mandela.

På vägen från Pilanesberg åkte vi förbi förstaden Soweto, som blev mer verklig nu, även om vi inte besökte den, än den var på 70-talet när det ofta var oroligheter mellan de svarta och regeringen

Soweto står för South Western Townships och är en vidsträckt och delvis nedgången och gettoliknande förstad till Johannesburg. Där finns allt från skjul till medelklassområden och rena lyxvillor. Här bor cirka 1,3 miljoner invånare.

Under apertheidtiden blev Soweto en arbetarstadsdel som de svarta var hänvisade till. De svarta och färgade arbetade inne i Johannesburg på dagtid men fick åka tillbaka till sovstaden Soweto på kvällen.

I juni 1976 anordnade svarta skolungdomar en skolstrejk samt demonstrationer i Soweto i protest mot den undermåliga undervisning de var hänvisade till under apartheidstyret. Man opponerade sig även mot att matematikundervisningen skulle ske på afrikaans i deras skolor, istället för på engelska. Dessa fredliga protester möttes av regimen med massivt våld den 16 juni 1976, då ett stort antal skolungdomar dödades eller sårades av militärens kulor. Den 16 juni är sedan dess en särskild minnesdag i Soweto och, efter apartheids fall, helgdag i hela Sydafrika när det gäller kampen mot apartheid, det firas som en ungdomens dag (Youth Day).

Soweto är viktigt för att förstå Sydafrikas historia och väg till frihet och demokrati. "If you have not been to Soweto you have not been to South Africa". Där finns flera viktiga platser, såsom Mandelas tidigare hem, Desmund Tutus hem, Regina Mundikyrkan som var en viktig mötesplats under kampen mot apartheid (och där man fortfarande kan se kulhål efter poliserna).




Statyn på Nelson Mandela


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar