Translate

1 december 2013

Slut på Sydafrikaresan


Utsikt över golfbanan vid Kleine Zalze Lodge i Stellenbosch
Det var med blandade känslor vi lämnade Sydafrika. Det var en fantastisk resa och höjdpunkten var nog de sista dagarna när vi fick uppleva de vilda djuren på så nära håll.

Men Sydafrika är också motsättningarnas land. Man kan välja att blunda för de mörka sidorna och enbart uppleva de positiva, som att vistas i de rika kvarteren i Kapstaden och åka till golfbanor, vingårdar och på safaris. Men verkligheten ser annorlunda ut för 90% av landets befolkning, som är svarta och färgade. Visserligen har en utveckling skett och sker sedan de snart 20 år som har gått sedan apartheiden förbjöds. En svart medel- och överklass växer fram, samtidigt som det innebär att en "omvänd rasism" också dyker upp. Något som kan innebära att man vid en tillsättning av en tjänst väljer en svart person, trots att den vita personen är bättre meriterad.

Det mest sorgliga i mina ögon är att antalet hivsmittade skolflickor är så högt som 28% och att genomsnitts livslängden är cirka 46 år. Var fjärde invånare i landet bor i slumområden. Kriminaliteten är hög så det gäller att vara försiktig när man vistas i städerna och särskilt vid mörkrets inbrott. Dock vill jag påpeka att vi möttes med stor värme och respekt var vi än befann oss.

Nelson Mandela var en stor politiker, idag är han 95 år och sjuk. Landets nuvarande president Jacob Zuma har fått mycket kritik, det senaste jag läste om honom handlar om att han har rustat upp sitt privata hem för 150 miljoner kronor. Justitie ombudsmannen i landet anklagar nu Zuma för en omfattande korruption och begär att han betalar tillbaka.

Min fascination över Sydafrika beror till viss del på vetskapen om att Sanfolket i södra Afrika är ett av de folkslag som har rikast arvsmassa i världen, och att detta folk därmed sannolikt lever kvar närmast den plats som människan ursprungligen kommer från. Nya studier visar att denna kultur kan vara så gammal som 44.000 år!

När man sätter sig in i Sydafrikas historia väcks naturligtvis tankar om vad européernas kolonisering av olika länder i världen egentligen har inneburit. Vi kan skylla på att den startade så tidigt som i mitten av 1600-talet i Sydafrika och att man inte hade liknande etiska värderingar som man har idag. Någon kanske påstår att landet inte hade varit så välutvecklat som det ändå är i dag om inte det koloniserats osv. Vi får verkligen hoppas att de problem som landet står inför för närvarande går att lösa på fredlig väg inom en nära framtid.




 På bilden till vänster väljer vår fenomenala vinexpert Kaj Ströberg (www.kajstroberg.se) ett gott vin till middagen.



Som tur var befann sig denna vithaj bakom glas i akvariet i Kapstaden

Bläckfisk!

Vacker sjöstjärna



Denna "sagolika" bild, som jag tog i tidig morgontimma, får avsluta mina inlägg om Sydafrika för denna gång!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig resa ni fått vara med om!
    Säkert väcks många tankar då man upplever platsen på nära håll, det gör det ju redan då man läser om Sydafrika.
    Roligt att ha fått ta del av dina skrifter.
    Ha en fin vecka!
    kram

    SvaraRadera
  2. Tack Lisbet! Det var en omtumlande resa vi hade möjlighet att åka på. Är så glad för det. Roligt att du läst inläggen! Kram till dig

    SvaraRadera