Translate

10 november 2013

På nya äventyr!

De första vingårdarna i Sydafrika anlades av holländarna i mitten av 1600-talet. Khoikhoi- och sanfolken ansågs för lata av holländarna och därför hämtades slavar från östra delen av Afrika, för att arbeta i jordbruken och på vingårdarna. Vem vet om de egentligen var bättre arbetare än folket runt Kapstaden eller om de arbetade hårt för att slippa bli pryglade?


Konflikterna mellan holländarna och engelsmännen i Sydafrika ledde till de två boerkrigen. En av orsakerna till krigen berodde delvis på de rika diamant- och guldfyndigheter, som både länderna vill lägga beslag på. Engelsmännen vann krigen och i samband med bildandet av den Sydafrikanska unionen 1910 blev Gladstone generalguvenör och den brittiske monarken George V var Sydafrikas statschef. I detta sammanhang tog man ingen hänsyn till den svarta befolkningens åsikter. De fick vänta till 1994 innan de fick rösträtt.

En orsak till att man kunnat utveckla så fantastiska och blomstrande vingårdar som de i denna trakt, beror på att lönerna hållits så låga för den svarta befolkningen. Dock finns det starka krafter som driver att alla gårdar ska vara Fairtradegårdar, vilket innebär att de anställda får löner de kan leva på.

Under de senaste dagarna har vi haft möjlighet att besöka flera olika vingårdar och lärt oss vilka druvor som är lämpliga att odla i olika klimatzoner. Åter igen slås vi av de bördiga slätter som sträcker sig upp längs bergssluttningarna .

Här befinner vi oss på den nya vingården Creation. På bilden håller vår reseledare Lennart Ekström koll på oss.

Vår duktiga sommelier på Creation

Goda kanapéer serverades på vinprovningen

Ute i trädgården


Vi besökte även Walker Bay i Hermanus där det är valsäsong just nu. Tyvärr dök inte valarna upp när vi var där. Per skojade och sa att det inte är valår förrän nästa år eller så var det helt enkelt inte valdag just denna dag...

Här spanar vi med våra kikare ut mot havet och valarna

Inga valar syns i dag



På denna femstjärniga fiskrestaurang åt vi lunch


Vaniljpannacotta

Till Pers stora glädje åkte vi även till den kände golfspelaren Ernie Els vingård. Det var ett fantastiskt ställe med fina vyer runt omkring. Jag glömde kameran i bussen så det blev inga bilder från detta ställe. Istället visar jag de fina golfshirts vi köpte med Ernies emblem.


1 kommentar:

  1. Vilka upplevelser! Ni lirar verkligen i den högsta divisionen. Ha det allra bäst önskar vi! KRAM!

    SvaraRadera