Translate

26 oktober 2011

Mod att sätta gränser

Det krävs mycket mod i dagens värld för att vi ska fungera optimalt och må bra. Har vi inte mod att stå för det vi känner och inte vågar visa det, tappar vi lätt vår energi. Att sluta leva ett liv fullt av kompromisser är ett viktigt steg. När jag tittar tillbaka på mitt eget liv, förstår jag att min benägenhet att kompromissa ofta skedde automatiskt och omedvetet. Att lära mig att sätta gränser och bejaka mina egna behov, har gett mig kraft och styrka. Detta är naturligtvis en process som sker successivt i en människas liv. Boken "Steget ut ur rädslan" av Thomas Krishnananda Trobe har hjälpt mig en del att se hur vi människor invaderar och överträder varandras gränser.

Vissa planetställningar inom astrologin berättar om orsakerna till att nära relationer inte alltid fungerar. Planeten Pluto står ofta i en besvärlig aspekt till Månen eller Venus i dessa fall. Detta visar att man gärna kontrollerar och manipulerar. Blir man medveten om detta kan man ju också förändra dessa mönster.

Självklart finns orsakerna att hitta i vår barndom när det handlar om vår benägenhet att överträda andras gränser. Det är viktigt att inte skapa skuldkänslor för det som har varit utan istället bli uppmärksam NÄR vi överskrider gränser, i syfte att växa som människor. En medvetenhet som även leder till en djupare känslighet som gör oss mindre benägna att invadera eller bli invaderade.

Här är några exempel på gränsöverskridanden:

-att bli tillsagd vad du känner, vill, tänker och borde göra.

-att bli sviken genom att någon bryter ett löfte, kommer för sent, inte gör det han eller hon lovat

-att få sina känslor ogiltigförklarade, t ex: "Du behöver inte känna så," "det är ingenting att vara rädd för" "var inte ledsen," "hur kan du känna så?"

-att bli retad (såvida det inte finns kärlek och tillit mellan två människor, är det ofta en kränkning att driva med en annan).

-att bli överbeskyddad, behandlad som ett barn eller bli tillsagd på ett nedsättande vis.

-att bli ignorerad, att inte bli lyssnad på eller att bli avbruten.

-att ditt fysiska utrymme inte respekteras. T ex: Någon tar något utan att fråga eller lånar något utan att lämna det tillbaka.

-att någon vill ha rätt eller sista ordet

-att inte få sitt "nej" respekterat

-att få råd man inte bett om

Detta är några av otaliga exempel. Det är ett missförstånd att tro att vi måste lära oss att bli tuffa för att sätta gränser. Någon tror kanske att vi måste bli arga och skälla ut andra. Det är inte ett måste, att lära oss att sätta gränser innefattar att lita på vad som känns rätt och vad som känns fel och ha mod att stå för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar