Translate

23 september 2011

Goodbye Malta




Onsdagen den 21 september firade Malta sin självständighetsdag efter 47 års frihet 
från det Brittiska samväldet. Även vi firade - att det var vår sista dag på Malta. 


Efter bl a golfspel och samvaro med goda vänner åkte vi katamaran i 90 minuter från Valletta till Pozallo på Sicilien. Efter ytterligare 30 mils bilfärd genom ett torrt och bergigt landskap med mycket apelsinodlingar, anlände vi till Palermo.

Palermo är en förvånansvärt stor stad som ligger på den norra delen av ön. Cirka 700.000 människor bor i denna röriga stad. Men säg dock den stad i Italien som inte är rörig! Vi körde runt lite i en förort till Palermo och var snart fast i en bilkö, orsakad av en bilolycka. Inte så konstigt med fotgängare, stora som små, som korsar vägarna lite överallt. Det gäller också att vara uppmärksam på alla mopedister som kör förbi dig på den sida de anser vara mest lämplig. Puh! Men trafiken på Malta är ännu rörigare och inte så sällan kör tre bilar i bredd i rondellerna. Betänk sedan att du får tänka helt tvärtom när det gäller högerregeln, p g a deras vänstertrafik….

Vi tillbringade ett antal timmar på café i väntan på färjan till Genua och hade turen att hitta en bevakad parkeringsplats vid hamnen. Efter alla polisserier om maffian på Sicilien är man lite misstänksam att någon ska tömma ens bil. Så småningom var vi dock inne på färjan och konstaterade återigen hur välorganiserat det mesta är i våra nordiska länder i förhållande till Italien där man får gissa sig fram när man letar vart man ska…

Kan ändå rekommendera denna färja om ni åker ner till Sicilien någon gång. Det är oerhört avkopplande att åka över havet under 20 timmar och sova i en bekväm hytt och somna till sköna guppande vågor….

Efter ett par timmars bilväg från Genua var vi framme i Golfe Juan. Skönt, nu börjar det franska livet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar